aug 01 2012

Kötelező biztosítás felmondása

A kötelező biztosítás minden gépjármű tulajdonosra kirótt kötelező kötelezettség, így a kötelező biztosítás felmondása is szabályozott keretek között zajlik. A kötelező biztosítás felmondása minden esetben felmondólevéllel történik, melynek formai és tartalmi követelményei nagyrészt minden biztosító esetében azonosak. A felmondólevélnek tartalmaznia kell a szerződő adatait, a kötelező biztosítási szerződés kötvényszámát, a biztosított gépjármű rendszámát, a levél célját.

Természetesen aláírás nélkül nem hiteles a felmondólevél sem, így akár online, akár faxon küldjük el a biztosítónak, a kézi aláírás kötelező, akárcsak a dátumozás. Feltétel még, hogy a kötelező biztosítás felmondása akkor fogadható el, ha az említett felmondólevél legalább 30 nappal a szerződés évfordulója előtt beérkezik a biztosítóhoz.

A kötelező biztosítás felmondása általában két fő ok miatt történik, vagy a gépjármű tulajdonos biztosítót váltana, vagy megszűnik a tulajdoni jogviszonya, emiatt nincs szüksége kötelező biztosításra mindaddig, amíg újabb gépjárműt a nevére nem írat. Amennyiben kötelező biztosítást váltunk, akkor a felmondása előtt meg kell találnunk a következő biztosítót, és kiválasztani a legjobb ajánlatot, hiszen kötelező biztosítás minden esetben szükséges, és az év minden napjára kell, hogy rendelkezzünk biztosítással.

A kötelező biztosítás felmondása során természetesen nem lehet tartozásunk a jelenlegi biztosítónk felé, mivel tartozással nem mondható semmiféle biztosítás, illetve tartozás esetén más biztosítókkal sem tudunk szerződést kötni.